Marmori

Hoito-ohjeet Marmori
- Kiiltävät marmorilevyt on kyllästettävä, esimerkiksi OX Denmarkin kyllästysöljyllä (ei suositella mattapintaiselle marmorille). Uusia marmorilevyjä voi käsitellä valko-/parafiiniöljyllä tai vihersuovalla. Anna aineen vaikuttaa ja pyyhi sitten huolella. Tee aluksi näin muutaman kerran, jotta pinnasta tulee kestävämpi. Ajan myötä on hyvä käsitellä levy noin kerran kuukaudessa.
- Siivoa arjessa tavallisella suovalla. Suovan rasva sulkee kiven huokoset.
- Happamat nesteet voivat syövyttää pintaa, tummat nesteet voivat tahrata sen – eli muista aina pyyhkiä marmori, jos jotain läikkyy. Happamia nesteitä ovat esimerkiksi mehut ja puhdistusaineet. Kahvi, punaviini ja tomaatti ovat esimerkkejä tummista elintarvikkeista, jotka voivat värjätä valkoista marmoria.
- Marmori on myös herkkä koville ylhäältä tuleville iskuille, jotka voivat aiheuttaa halkeilua. Käytä lasien ja raskaiden astioiden sekä maljakoiden kanssa aina alusia.
Mitä marmori on?
Marmori on luonnonmateriaali, jota syntyy lyhyesti sanottuna kalkkikiven altistuessa pitkillä ajanjaksoilla kovalle paineelle ja lämpötilan muutoksille. Kiven kaunis marmorikuvio on miljoonien vuosien aikana sisään ja yhteen puristunutta likaa. Kalsiitti, hiekkakuopat ja suonet ovat luonnollisia iskostumia kaikenlaisessa marmorissa. Sen epätasaisuus ja rakenteen juopaisuus tekevät joka marmorilevystä kauniin ja ainutlaatuisen.
Ainutlaatuiset marmorilevyt
Marmorin kuvio on siis täysin ainutlaatuista, mikä on hyvä pitää mielessä marmorituotetta ostaessa. Kuvissa näkyy, minkälaista marmoria kalusteessa tai yksityiskohdassa on, mutta kotiin tulee väistämättä hieman erilaista. Näin voi myös varmistua siitä, että kyseessä on aito marmori: täysin samanlaisia marmorilevyjä ei olekaan.