Uutuudet
Valaistus

Hintatakuu aina

Avoin palautusoikeus 30 pv ajan

Designerpotretti: Louis Weisdorf

Harvat suunnittelijat ovat jättäneet niin selkeän jäljen muotoilunalalle kuin tanskalainen designer Louis Weisdorf on tehnyt. Louis on syntynyt vuonna 1932 ja hän on yksi maailman menestyneimmistä suunnittelijoista ja arkkitehdeistä. Hän on ehkä kaikkein tunnetuin klassisen ja erittäin suositun Multi-Lite valaisimen suunnittelijana. Saimme mahdollisuuden haastatella Louisia hänen taustastaan ja siitä kuinka GUBI ja Multi-Lite oikeastaan syntyivät.

Kuinka kiinnostuksesi heräsi muotoiluun ja designiin?

"Minulle selvisi hyvin varhain, että minulla on tunne avaruudelle ja osasin visualisoida sen. Kaksi erittäin tärkeää edellytystä, jotta voi työskennellä muotoilun ja designin parissa. Kun on samanaikaisesti luontainen halu muuttaa ympärillä olevia ulkoasuja ja parantaa toimintoja, niin sinusta täytyy tulla muotoilija. Tie suunnittelijaksi vei minut Kunstakademiet Arkkitehtikouluun, ja siihen aikaan koulutukseen sisältyi myös teollinen muotoilu.

Se, että aloin tehdä töitä suunnittelun ja valaistuksen parissa oli vähän sattumaa. Aloin nimittäin yhdessä vaiheessa tehdä töitä PH:lle (Poul Henningsen) ja myöhemmin Verner Pantonille. Omaksuin PH:n periaatteen siitä, että lampun tulisi suojata valonlähteen häikäiseminen. Sain mahdollisuuden itse piirtää lamppuja vasta 10 vuotta myöhemmin, kun tein töitä PH:n pojalle Simonille, joka oli arkkitehtinä Kööpenhaminan Tivolissa.

Ensimmäinen itse suunnittelemani lamppu on Konkylie kattolamppu vuodelta 1964. Lamppu sai inspiraation PH:n valaisinperiaatteista, Verner Pantonin mielikuvitusmaailmasta ja Tivolin värikkäästä ja luovasta ympäristöstä. Se mikä teki lampusta erikoisen oli sen rakenne, sillä lamppu rakentui 12 yhtenäisestä säleestä. Koko Tivolin puutarhaan ripustettiin erityinen Tivoli-painos, jossa oli kultainen ulkopuoli ja vaihtelevasti oranssiksi sekä punaiseksi lakattu sisäpuoli. Muutamia Konkylie riippuvalaisimia on edelleen jäljellä kiinalaisen tornin luona.

Ihastuin ideaan lampuista, jotka koostuivat useista yhtenäisistä säleistä ja tulevien vuosien aikana muotoilin useita lamppuja perustuen samaan periaatteeseen. Mahdollisesti tunnetuin lamppu on pallomainen riippuvalaisin Turbo, joka sai IF73-palkinnon ”Die Gute Industrieform” Hannover-messuilla. Minua kiehtoi muun muassa lampun yksinkertainen suunnitteluperiaate, mutta myös se että lampun ulkonäköä voitiin muuttaa sekoittamalla eri värisiä säleitä. Jälkeenpäin kaipasin enemmän mahdollisuuksia vaihteluun - kunnes sain aivan uuden idea. Minulla ei ole aavistustakaan mistä inspiraatio siihen tuli."

Kerro Multi-Liten luomisesta

"Lamput ovat muotoilultaan enimmääkseen muuttumattomia - kun ne suunnitellaan, tuotetaan ja asennetaan on lamppu ulkonäöltään samanlainen. Halusin luoda lampun, joka on jotain enemmän. Kuvittelin, että se voisi puhutella monia ihmisiä jotka ostavat lamppuja - he voisivat jättää oman jälkensä muotoiluun ja muuttaa lamppua oman mielen tai tarpeen mukaan. Kuitenkaan heikentämättä lampun valoteknillisiä ominaisuuksia.

Näin syntyi Multi-Lite valaisin, varjoilla jotka voidaan laittaa esi asentoihin ja sillä tavoin muuttaa ulkonäköä merkittävästi, sekä antaa valonsäteiden loistaa uusiin suuntiin. Ja teoriani ostajien tarpeesta itse pystyä muuttamaan lamppunsa ulkonäköä on näyttänyt täsmäävän hyvin."

Kuinka yhteistyö GUBIN kanssa alkoi?

"Tutustuin GUBI-perheeseen varhain. Asuimme samassa korttelissa Fredriksbergissä ja meidän lapset kävivät samaa koulua. Mutta vasta vuosia myöhemmin GUBI huomasi Turbo-riippuvalaisimeni ja tarjoutui valmistamaan sitä. Se oli alku jatkuneelle ja menestyneelle yhteistyölle myös Multi-Liten kautta, joka löytyy eri kokoisten riippuvalaisimien lisäksi nyt myös jalkalamppuina ja pöytälamppuina monissa eri väriyhdistelmissä. "

Mikä on paras sisustusvinkkisi?

"En pysty antamaan yhtä yksittäistä sisustusvinkkiä. Ihmiset ovat niin erilaisia. Meillä on erilaiset maut, asunnot ja taloudet. Mutta yhden hyvän neuvon voin antaa; Osta aina laatua - jos sinulla on siihen mahdollisuus."

Inspiraatio