Hintatakuu aina
Avoin palautusoikeus 30 pv ajan
Perinteisen suoraviivaisen valmistustavan sijaan, jossa tuotteet ensin luodaan ja sitten hävitetään, kiertotalouslasi noudattaa umpinaista kiertokulkua. Lasi siis suunnitellaan kierrätettäväksi, ja sitä voi uusiokäyttää kerta toisensa jälkeen sen laadun kärsimättä.
Tässä tarkastelemme lähempää joitakin suosituista kiertotalouden puitteissa valmistetuista lasisarjoistamme merkiltä Kosta Boda.
Kiertotalouslasituotteet valmistetaan smålantilaisen Kostan lasipajan oman tuotannon hävikkilasista. Kulloinkin käytettävissä oleva hävikkilasi vaihtelee sen mukaan, mitä pajassa juuri silloin luodaan. Lasinpuhaltajat jaottelevat lasin sen värin perusteella, ja sitten se sulatetaan uudelleen herätäkseen henkiin uusina koriste- ja tarjoiluesineinä.
Värilajittelun ja kiertotalouden mukaisen prosessin johdosta tuotteiden väri-DNA on joka valmistuskerralla ainutlaatuinen. Joka tuote voi siis erota väriltään samanmallisista ja saman sarjan tuotteista. Tuloksena on kauniita, ainutlaatuisia ja hyvin persoonallisia lasituotteita.
”Kaikki yhtiöt tarvitsevat selkeän kestävyyssuunnitelman. Kun yksittäisten tuotteiden värissä esiintyy muutoksia kiertotalouslasimme tavoin, ympäristövastuu yhdistyy uskallukseen ja leikikkyyteen, jotka ovat täysin linjassa Kosta Bodan DNA:n kanssa”, sanoo Kosta Bodan luova johtaja David Carlson.
Muotoillut Åsa Jungnelius merkille Kosta Boda, 2020.
Crackle-maljakolla Åsa Jungnelius syleilee muotoilua, joka on tavallisesti lasinpuhaltajan pahin painajainen: säröillyt lasi. Savinen valumuotti kaivetaan käsin ja säröillyt pinta muodostuu vanhan tekniikan avulla, jossa kuuma lasi kastetaan jääkylmään veteen. Tuloksena on tuotesarja, joka muistuttaa erikokoisia ja kirjavia tai kirkkaita jääveistoksia. Mallistossa on sarja maljakoita ja kulhoja sinisestä kiertotalouslasista, joka tuotetaan vain Kostan lasipajan hävikkilasista.
Crackle Circular voitti vuonna 2023 kansainvälisen Red Dot -tuotesuunnittelupalkinnon arvostetussa Best of the Best -luokassa. Tuomariston perustelu kuului: ”Tapa, jolla vanha tekniikka on herätetty uudelleen henkiin on poikkeuksellinen. Alaa on kannustettava varjelemaan tällaista käsityötekniikkaa. Mitä Crackle Circular -maljakkoon tulee, se on tulkittu uusiksi lähes provosoivasti. Ylisuuri maljakko näyttää vahvaa persoonallisuutta. Tulos on veistoksellinen – mestariteos.”
Muotoillut Åsa Jungnelius
Kosta Bodan Moss-sarja luodaan Kostan lasipajan vanhoilla muoteilla, joista kaiverretaan käsin uusia muotoja. Näin syntyy rakenteeltaan kupliva puhallusmuovattu pinta. Lasin värivaihtelu on ainutlaatuista, sillä se tehdään kiertotalouslasista eli pajan uusiokäytetystä lasimurskasta ja hävikistä. Kierrätyslasissa voi myös esiintyä pieniä kuplia – täydellinen syy täyttää se kuplivalla!
Tutustu kaikkiin Moss-sarjan tuotteisiin täällä.
Åsa hakee innoituksensa ympäryksistään ja tutkii, kuinka raaka-aineet, tilat ja esineet muuttavat ja vaikuttavat meihin ihmisiin sekä suhteisiimme. Hän tarkastelee usein, kuinka taiteesta tulee osa elämäämme, ja useat hänen taideprojekteistaan käsittelevät merkityksen tuomista arkeen ja niihin ympäristöihin, joissa liikumme.
Työssään lasitaiteilijana hän on viime vuosina työstänyt Kosta Bodan kanssa Moss- ja Crackle-mallistojen kiertotalouslasia. Lue lisää ja tutustu Åsan kokoelmiin täällä.
"Tutkin aineen ja vartalon kanssakäymisessä liukuvaa asemoitumiskirjoa, joka on neuvoteltu ja luotu uusiksi jatkuvasti kulttuurihistoriassa. Lähestyn asiaa luomalla lasin tavalla, joka saa elämän läsnäolon astumaan esiin. Kun käytämme lasia yhdessä, näemme toisemme ja oman olemassaolomme."
- Åsa Jungnelius
Muotoillut Mimmi Blomqvist
Mimmi haki innoituksensa Kappa-maljakkoon lasinpuhaltajien työstä pajassa, tarkemmin sanoen muotin ylle lasinpuhallusprosessin aikana syntyvästä vaipasta (ruots. kappa). Maljakko on kunnianosoitus useita vuosisatoja historiaan ulottuvalle käsityölle, jopa aikaan ennen Kostan lasipajan perustamista 1700-luvulla. Sininen Kappa-maljakko valmistetaan kiertotalouslasista Kostan lasipajan hävikkilasin avulla.
Mimmi syntyi vuonna 1994, on taustaltaan kuvittaja ja opiskeli Tukholman taidekorkeakoulussa savi- ja lasitaiteeseen erikoistuen. Juuri opintojensa aikana hän alkoi ensi kertaa työstää lasia materiaalina, ja hän kuvaa tunnetta mahtavaksi, kun hän pääsi ensimmäistä kertaa näkemään, kun hänen ideastaan tuli Kostan lasipajassa totta.
”Olen aina ollut luova ihminen, mutta ajatus huonekalujen ja muiden tuotteiden muotoilusta on kasvanut esiin ajan myötä. Käytyäni kerran Kostan lasipajassa tunsin olevani täynnä energiaa ja innoitusta. Nyt ideani on edennyt luonnoksesta todelliseksi muotoiluesineeksi Kosta Bodan kokoelmiin, ja tunne on mahtava.” – Mimmi Blomqvist