Uutuudet
Valaistus

Valitse oikea valonlähde

Oikean valonlähteen valitseminen valaisimeesi voi olla yhtä hankalaa tai jopa hankalampaa kuin itse kotiin sopivan valaisimen valitseminen. Laadimme yksinkertaisen oppaan, jolla suunnistat lumenien ja kelvinien maailmaan.

Minkä valonlähteen valitsen?

Valonlähteen värivalinnalla voi olla huomattava vaikutus sekä sisustuksen ulkonäköön että omaan tunnetilaasi ja suorituskykyysi. Kotikäytössä valonlähteen värivalinta on usein makuasia, eikä mikään ole lähtökohtaisesti oikein tai väärin.

Tässä muutama kysymys, joiden kautta voit päättää itsellesi sopivan valonlähteen:

- Tarvitsenko himmennettävän valonlähteen?

- Haluanko sumean vai kirkkaan valonlähteen?

- Minkä värilämpötilan haluan? (Kelvin)

- Kuinka voimakkaan valon haluan? (Lumen)

- Mitä mieltä olen kohdevalonlähteistä?

Himmennettävä vai tavallinen valonlähde?

Jos haluat himmennettävän valonlähteen, sen on sovittava himmentimeesi. Jos johdossa tai seinässä on himmennin eikä valonlähde ole himmennettävä, valaisin ei syty. Muista myös, että heikot hehkulamput toimivat huonosti himmentimien kanssa.

Sumea vai kirkas valonlähde?

Sumeat valonlähteet sopivat valaisimiin, joiden lasi on valkoinen tai värjätty tai joiden varjostin on polykarbonaattia, jotta valo jakautuu tasaisesti. Jos varjostin on läpinäkyvä, kirkas valonlähde on kauniimpi. Yksinkertaiset valonlähteet tuottavat hienoja kuvia läväistyillä varjostimilla.

Mitä on lumen?

Valonlähdettä valitessa katsottiin aiemmin wattilukua, joka oikeastaan mittaa energiankäyttöä. Nykypäivänä käytetään lumenia, joka ilmaisee kuinka voimakkaasti lamppu oikeasti valaisee. Katso alempaa, kuinka hehkulampun watit muuntuvat suunnilleen lumeneiksi: xx W vastaa suunnilleen samaa kuin xx lm

Kohdevalonlähteet

Kohdevalonlähteitä valitessa kannattaa pohtia valon jakautumista. Tarkista valaisimen avautumiskulma, esim. 36D = 36°. Suurempi arvo tarkoittaa laajempaa jakautumista, kun taas pienemmällä arvolla valo kohdistuu kapeammalle alueelle.

Valon väri (Ra tai CRI)

Valon värilämpötila mitataan kelvineissä (K) ja valonlähteen värintoistokyky mitataan Ra-indeksillä (englanniksi CRI). Värilämpötila (K) ja värintoistokyky (Ra) vaikuttavat siihen, miltä ympäristön värilämpötila tuntuu ja minkälainen tunnelma vallitsee. Jos haluat sinisempää ja kylmempää valoa, valitse korkeampi kelvinarvo. Ra-indeksi ilmaisee valonlähteiden kyvyn toistaa värejä. Ra-indeksi 100 toistaa värejä parhaiten ja Ra-indeksi 0 ei toista niitä ollenkaan, jolloin näkyy vain mustaa ja valkoista.

- 2 700–3 000 K tuottaa rentouttavan lämmintä valoa, joka sopii seurusteluhuoneisiin ja useimpiin koteihin. Se luo rauhallista tunnelmaa ja tuo esiin lämpimiä sävyjä esim. puupinnoissa.

- Yli 4 000 K tuottaa valkoista valoa, joka sopii hyvin toimistoihin, lukuvalaisimille tai työpisteille, esim. keittiöön.

- Yli 6 500 K tuottaa sinertävää valoa, jota näemme ulkona kirkkaalla säällä. Päivänvalo sopii tarkkuutta vaativiin töihin, esim. korunvalmistukseen, tekstiilityöhön tai meikkaukseen.

Miksi LED?

Energiatehokkuutta koskevien vaatimusten koveneminen syksyllä 2018 on johtanut useimpien halogeenilamppujen katoamiseen EU-markkinoilta. LED-valonlähteet ovat kestäviä ja energiatehokkaita ja korvaavat halogeenilamput useimmissa tapauksissa. Nykyään LED-valonlähteet jopa näyttävät perinteisiltä halogeenivalonlähteiltä.

Halogeenivalonlähteitä on käytetty lähinnä kohdevalaisimissa, kattokruunuissa ja himmennettävissä valaisimissa yksityisissä kodeissa. Näihin tarkoituksiin löytyy nykyään tehokkaita, taloudellisia ja himmennettäviä (tarkista himmentimen yhteensopivuus) korvaavia LED-valonlähteitä.

LED-valonlähteiden hyödyt:

- LED-lamput käyttävät 80–90 % vähemmän energiaa kuin hehku- ja halogeenilamput.

- LED-valonlähteiden käyttöikä on usein 15 000–50 000 tuntia, mikä vastaa 2–10 vuotta riippuen siitä kuinka paljon pidät sitä päällä. Hehkulampun käyttöikä on vastaavasti noin 1 000 tuntia ja halogeenilampun noin 2 000.

- LED-valonlähteet säteilevät vain vähän tai ei ollenkaan lämpöä, mikä on hyvä turvallisuusnäkökulmasta, sillä näin ei synny palovammojen tai tulipalojen riskiä.

- Valitse useista eri kirkkauksista ja värilämpötiloista niin, että valo sopii aiottuun tehtävään ja haluttuun tunnelmaan.

- Toisin kuin muut energiansäästövalonlähteet, LED syttyy välittömästi 100 prosenttiin.

- LED-valonlähteet kestävät kauan ja käyttävät vähemmän energiaa, joten ne ovat ympäristöystävällinen valinta. LED-valonlähteissä ei myöskään käytetä elohopeaa, toisin kuin muissa valonlähteissä.

Valaistus Huonekalut Sisustus Tekstiilit Matot Tarjoilu Lastenhuone Ulkokalusteet Uutuudet Tarjous Inspiraatio Tuotemerkit Suunnittelijat Lahjakortti null Asiakaspalvelu Om Rum21 null null