Oikean valonlähteen valitseminen valaisimeesi voi olla yhtä hankalaa tai jopa hankalampaa kuin itse kotiin sopivan valaisimen valitseminen. Laadimme yksinkertaisen oppaan, jolla suunnistat lumenien ja kelvinien maailmaan.
Valonlähteen värivalinnalla voi olla huomattava vaikutus sekä sisustuksen ulkonäköön että omaan tunnetilaasi ja suorituskykyysi. Kotikäytössä valonlähteen värivalinta on usein makuasia, eikä mikään ole lähtökohtaisesti oikein tai väärin.
- Tarvitsenko himmennettävän valonlähteen?
- Haluanko sumean vai kirkkaan valonlähteen?
- Minkä värilämpötilan haluan? (Kelvin)
- Kuinka voimakkaan valon haluan? (Lumen)
- Mitä mieltä olen kohdevalonlähteistä?
Jos haluat himmennettävän valonlähteen, sen on sovittava himmentimeesi. Jos johdossa tai seinässä on himmennin eikä valonlähde ole himmennettävä, valaisin ei syty. Muista myös, että heikot hehkulamput toimivat huonosti himmentimien kanssa.
Sumeat valonlähteet sopivat valaisimiin, joiden lasi on valkoinen tai värjätty tai joiden varjostin on polykarbonaattia, jotta valo jakautuu tasaisesti. Jos varjostin on läpinäkyvä, kirkas valonlähde on kauniimpi. Yksinkertaiset valonlähteet tuottavat hienoja kuvia läväistyillä varjostimilla.
Valonlähdettä valitessa katsottiin aiemmin wattilukua, joka oikeastaan mittaa energiankäyttöä. Nykypäivänä käytetään lumenia, joka ilmaisee kuinka voimakkaasti lamppu oikeasti valaisee. Katso alempaa, kuinka hehkulampun watit muuntuvat suunnilleen lumeneiksi: xx W vastaa suunnilleen samaa kuin xx lm
Kohdevalonlähteitä valitessa kannattaa pohtia valon jakautumista. Tarkista valaisimen avautumiskulma, esim. 36D = 36°. Suurempi arvo tarkoittaa laajempaa jakautumista, kun taas pienemmällä arvolla valo kohdistuu kapeammalle alueelle.
Valon värilämpötila mitataan kelvineissä (K) ja valonlähteen värintoistokyky mitataan Ra-indeksillä (englanniksi CRI). Värilämpötila (K) ja värintoistokyky (Ra) vaikuttavat siihen, miltä ympäristön värilämpötila tuntuu ja minkälainen tunnelma vallitsee. Jos haluat sinisempää ja kylmempää valoa, valitse korkeampi kelvinarvo. Ra-indeksi ilmaisee valonlähteiden kyvyn toistaa värejä. Ra-indeksi 100 toistaa värejä parhaiten ja Ra-indeksi 0 ei toista niitä ollenkaan, jolloin näkyy vain mustaa ja valkoista.
- 2 700–3 000 K tuottaa rentouttavan lämmintä valoa, joka sopii seurusteluhuoneisiin ja useimpiin koteihin. Se luo rauhallista tunnelmaa ja tuo esiin lämpimiä sävyjä esim. puupinnoissa.
- Yli 4 000 K tuottaa valkoista valoa, joka sopii hyvin toimistoihin, lukuvalaisimille tai työpisteille, esim. keittiöön.
- Yli 6 500 K tuottaa sinertävää valoa, jota näemme ulkona kirkkaalla säällä. Päivänvalo sopii tarkkuutta vaativiin töihin, esim. korunvalmistukseen, tekstiilityöhön tai meikkaukseen.